Orang2Hebat!

Thursday, October 28, 2010

guli punya pasal

“Jom kawan2..kita main guli!!! Lubang guli akim(brader guwa) dah buat!! Chop2!! Guwa nak turn sebelum akim ehh..”

Bila dengar je seruan ayat ni bergema..dengan muka tak basuh, semua pakat datang kerumun..nak main guli punya pasal. Haha! Budak2..biasala~

Kitorang punya excited main guli ni boleh membawak sampai ke petang. Pasal makan pun kitorg dah tak kisah. Asalkan..dapat main guli. Bila kitorang dah setat main guli nihh, mak panggil suruh balik mandi pun dah tak hirau. Lagi2 kalau tengah menang. Jangan harapla nak berenti main pastu balik semata-mata nak mandi. Huh!

Nak dijadikan cerita, suatu hari sedang asyik bermain guli, garam di rumah guwa telah kehabisan. Jadi, mak guwa macam biasala, suruh guwa ngan abg guwa tu pegi beli. Memasing malas sebab masa tu kitorang tengah dok menang. Huishh..sayang kalau tinggal game masa tuh. Rugi oohh!

Setelah menyuruh beberapa kali, mak guwa tiba2 naik fedup. Beliau pun jalan kaki pegi beli sendiri. Sebelum beliau pergi ke kedai beli garam tu, beliau sempat menyaun guwa ngan brader guwa barang sepatah dua ayat. Sound beliau “korang dua malam ni jangan makan nasi, rebus je guli tu!!”. Tapi guwa ngan brader guwa masa tu buat selamba badak je sebab ingatkan beliau hanya ingin bergurau senda anak beranak.

Tirai petang sudah berlabuh. Guwa ngan brader guwa tersenyum puas lagak seorang perwira menang di medan perang. Melangkah dengan bangga sambil membawa pulang hasil kejayaan di tangan. Kamilah wira pada masa tu. Manakala mereka yang kalah menangis meratap nasib memasing. Itula, sapa suruh main dengan jaguh kampong, kan dah kalah tu. Hahaha!

Sesampainya kami di rumah, satu musibah telah berlaku. Bukan gempa bumi, jauh sekali banjir. Ohh!! TIDAK..mak guwa tak bagi kitorang masuk rumah. Biar betul, kitorang ni dah la budak kecik pastu nak suruh duk luar rumah pulak (dan2 jadi budak kecik). Hari pulak dah nak malam nih. Rumah guwa dekat ngan kubur pastu guwa pulak time tu iman belum kuat lagi, penakot tahap gaban la senang cite..hadoii!! cari penyakit betul. Huhu!

Masa kitorang tengah berusaha bukak pintu yang dikunci tu, mak guwa sempat menyaun lagi. Ni beliau sound live dari tingkap rumah guwa. Sound beliau “tido luar la korang dua malam ni. pastu kalau lapar amik guli tu telan sebijik2”. Huishh, mak guwa ni memang serius nak suruh kitorang tido luar nih. Guwa dah gabra. Tapi dalam guwa tengah gabra tu, boleh pulak brader guwa tu rilek je main baling2 batu kat taik lembu macam takde benda yang jadik. Mungkin beliau buat2 cool je tu.

Ayah guwa diam, tak kata apa. Mungkin beliau pun menyetujui tindakan mak guwa tu. Pastu yang guwa hangin, akak2 guwa senang lenang duk gelak2 kat guwa. Bukannya nak tolong guwa yang di dalam kesengsaraan nihh. Hampehh!!

Bila dah malam sangat, guwa dah mula takot. Guwa mula setat guwa punya konsert amal untuk satu kampong. Guwa menjerit2 mintak di bukakkan pintu. Guwa dah tak hirau nasihat brader guwa yang suruh guwa diam time tuh. Lantak laa..asalkan guwa dapat masuk rumah. Tiba2, mak guwa bukak pintu. Yes!! Guwa berjaya buat mak guwa rasa simpati. Haha!

Tapi..bila dah masuk rumah tu. Huh! Tragis! Guwa kena lagi rotan barang sebatang dua. Sakit oohh!!

Tapi yang paling tragisnya bila keesokannya orang kampong duk perli guwa. Diorang kata malam semalam ada konsert amal kumpulan nasyid kat umah guwa. Ceytt!! Nak perli pun beragak la. Kumpulan nasyid dibaginya guwa. huhu!!



p/s: buat apa yang mak suruh.

2 comments:

si biskut said...

haha..aku pon sama gak macam ko masa zaman tak engat dunia nak main jer keje...tp aku pon dah banyak lupa.bagus lau ko masih ingat.

WDZiNT said...

hahahha..ni kenangan ni~
mana boleh lupa..
masih segar lagi dalam kepala otak nihh..hahahha