Orang2Hebat!

Saturday, October 2, 2010

Darjah Satu !!

Masa tu tahun 1998, tahun ni first time guwa masuk sekolah darjah satu (mestila first time, takkan second time pulak) Guwa kalau bab-bab sekolah nihh memang excited. Tak tau kenapa. Guwa suka sangat pegi sekolah sampaikan kehadiran guwa tu kadang-kala 100%. Hahahah! Hebat tak guwa?

(gambar hiasan semata-mata)

Guwa ingat lagi, masa time masuk sekolah tuh, semuanya baru. Guwa dapat kasut yonex, beg alien (tapi takde tayar), pencil box yang macam kotak tu, pastu pencil banyak-banyak. Suke giler aa guwa masa tu. Bukan apa, selain obsess main game, guwa jugak sebenarnya obsess terhadap alat tulis serta buku(guwa suka cium bau). Kalau korang tak caya, korang tanyala membe guwa.  
Masa first time masuk sekolah kan, korang tau-tau je la macam mana perangai budak-budak bila mak bapak tinggalkan dorang tu. Ada yang menangis, meraung dan yang paling extreme siap ada yang melolong lagi tau. Hebat tak? Biasa la, ni la standard budak-budak bila masuk darjah satu.
Tapi guwa lain. Lain sangat. Lain dari yang lain. Guwa ‘perambat’ ayah guwa suruh dia balik cepat-cepat. Bukan apa, guwa pikir takde guna jugak dia duk berdiri je kat luar tu. Jadi guwa ambik keputusan drastic, guwa mintak ngan cikgu nak keluar jap semata-mata nak perambat ayah guwa balik. Ayah guwa akur je dengan keputusan guwa. Tapi sebelum balik, ayah guwa sempat pesan kat guwa, dia cakap “kasut achik abah dah tanda ngan huruf ‘D’ kat belakang tuh,manala tau kot-kot tertukar ngan orang lain ke”. Biasala, nak masuk kelas guwa kena bukak kasut.
Ok,kes ayah guwa dah setel. Dia dah balik dah. Jadi tinggal la guwa keseorangan. Masa first day tuh takde apa-apa pun. Cikgu just ajar ABC je. Itu pun boring sebab ABC ni guwa dah belajar masa tadika lagi(bajet bijak la nihh). Lagipun, cikgu semua baik-baik je. Bukan apa, takut nak garang ngan budak-budak ni. Biasala..first day. Mood budak-budak tengah leleh je semua kan. Silap hari bulan kalau ter’garang’ sikit budak-budak dah cabut. Maka, mengajarla pn.cikgu keseorangan.  Tambah-tambah lagi mak ayah masih ada lagi yang menunggu anak-anak mereka, jadi tak elok la kalau nak garang-garang sangat. Ye dak?







p/s:rasa macam nak masuk darjah satu balik!! ;(

2 comments:

alienelliz said...

aku ske sepak kaki org...aku nk tegur x tau nme..aku sepak la..hahaha

WDZiNT said...

sepak je ke? asal ko tak sekeh skali? hahahha