Orang2Hebat!

Monday, May 9, 2011

junjung kerusi

Kisah ni jadi masa tu guwa darjah 6. Guwa masih ingat lagi nama beliau, nama cikgu yang denda guwa tu. Nama beliau adalah seperti berikut : CIKGU SITI ZUBAIDAH.

Guwa suka cikgu ni sebab dia yang paling garang. Bukan apa, sebab bila cikgu tu garang, secara otomatiknya kerja sekolah guwa siap. Haa, magik kan?? Haha.

Ok, sambung balik cerita. Ada satu hari ni, guwa ponteng sekolah. Dah tak ingat dah apa kesah guwa tak pegi sekolah time tu, demam agaknya. Nak dijadikan cerita, hari guwa tak pegi sekolah tu, hari tu jugak cikgu siti zubaidah merangkap cikgu sains iaitu matapelajaran yang guwa tak pernah dapat A tu, bagi kerja rumah. Suruh siapkan dan hantar esoknya pada beliau. Jadi guwa tak pegi sekolah dah memang sure2 la tak tau wujudnya kerja rumah terbabit.

Esoknya, guwa masuk kelas beliau seperti kanak2 normal yang lain. Tiba2 cikgu siti zubaidah terbabit mengeluarkan pernyataan yang bertajuk “ ok murid2, saya nak kamu hantar kerja yang saya bagi semalam”. Guwa relek lagi time tu sbb guwa pikir guwa tak datang tak payah buatla kerja rumah terbabit.

Nak dijadikan cerita, cikgu siti zubaidah pun mengira jumlah buku latihan yang kaler coklat tu. Dikiranya beliau, tgk2 tak cukup bilangan. Beliau pun dengan kompidennya cakap “sape yang tak hantar kerja lagi?”. Guwa membalas kekompidenan beliau dengan menyahut “saya semalam tak datang cikgu!”. Beliau pun balas “ tak datang pun kena hantar jugak. ni keje rumah, bukan keje sekolah. Jadi buat kat rumah, bukan buat kat sekolah. Sekarang keluar kamu ke depan!”  aiseymann.. itulah guwa, kompiden+peramah sangat.

Pada hari tu, guwa telah didenda. Bukan ketuk ketampi maupun jalan itik sambil buat bunyi, tapi guwa kena junjung kerusi sambil pusing satu sekolah. Korang boleh bayangkan tak kerusi kayu yang beratnya hampir mencecah se tan tu ada kat atas kepala guwa. mau penyek rasa kepala nih. Dan nak dijadikan cerita lagi, adik KESAYANGAN guwa tu nampak guwa kena denda. Balik umah mereport kat chief inspector la budak tu. Adehh, kena lagi guwa kat umah. Kuasa bebelan halilintar mak guwa tu. Ahhh…otromen pun tak mampu nak fire. Lalu otromen pun pitam..

Tapi sejak peristiwa hari tu, guwa tiap kali exam Alhamdulillah dapat A je matapelajaran sains tu. Mungkin guwa ni kena hantuk dulu kot baru nak tergadah. Tapi hari tu bukan takat kena hantuk, siap kena ketuk, luku, siku, seligi lagi guwa rasa. Tapi pengalaman tu amat berharga. Terima kasih cikgu! :)

No comments: