Orang2Hebat!

Friday, November 5, 2010

bila la budak ni nak...

Haa..korang penah dengar tak mak ayah korang sebut ayat ni. “bila la budak ni nak..bla..bla..bla”. Guwa dengan penuh yakin dan sure,korang mesti penah dengar kan?

1. Masa kita kecik dulu..mak kita selalu cakap.
“bila la budak ni nak besar”

2. Bila kita dah besar..mak kita cakap.
“bila la budak ni nak sekolah”

3. Bila kita dah sekolah..mak kita cakap.
“bila la budak ni nak pandai”

4. Bila kita dah pandai..mak kita cakap.
“bila la budak ni nak masuk u”
(jika kita terus-menerus tak pandai, maka mak kita akan proceed dengan soalan no 7..hehe)

5. Bila kita dah masuk u..mak kita cakap.
“bila la budak ni nak grad”

6. Bila kita dah grad..mak kita cakap.
“bila la budak ni nak dapat keje”

7. Bila kita dah dapat keje..mak kita cakap.
“bila la budak ni nak kawin”

8. Bila kita dah kawin..mak kita cakap.
“bila la budak ni nak dapat anak, aku pun nak merasa jugak
 menimang cucu”

Bila kita dah dapat anak,dah ada semua, dah berjaya..mak kita cakap.
“haa..sekarang barulah mak dapat tutup mata dengan tenang. Sebab semua yang mak nak kamu dah lakukan. Jadi kalau mak pegi nanti, takdela mak rasa risau”

Itulah sebenarnya kerisauan seorang ibu. Jadi bila kita dah berada di tempat beliau suatu hari nanti, kita mesti akan ulang soalan sama jugak. TAK CAYE? Tengoklaa ;)



p/s : tapi kalau dah takde jodoh nak kawen nak buat macam mane.
Ye dak?

14 comments:

misSbLurRy said...

rasanye jarang...tp aku rasa bila borak dgn kengkawan dia sure klua.....terutama bila la nak keje?boleh mama bli mcm2.. erk!!!

azwa_amani said...

a'ah lahhh...pertanyaan yg sama jerk..

WDZiNT said...

missblurby: hahahha..adakalanya macam tuh ;)
azwa:tau takpe ;)

chokeLy said...

yup2..
btul, btul,btul..

dr anak sulong smpai la ke bongsu
sume kne tnye
x lps sorang pon.

WDZiNT said...

chokely..itula mak kita kan??hehe

mumumeow said...

pusingan kehidupan...balik mnde yg sme jer...

Jiha said...

huhuhu..betul betul betul..

skang bila sendiri dh jadi mak org, mmg soklan tu laa dok bagi kt anak..hahaha skrip ulangan dari mak sendiri..!

+akufobia+ said...

ada je jodoh.tapi tak mesti cari sekarang.sebab tiba masa nanti jodoh tu ada sendiri.hee.

shida saje said...

huhu..betol la..nk amik nk share buleh?

WDZiNT said...

jiha: hahahha..ulang jangan tak ulang..
shida: share la.. ;)

Liza@Azel@El said...

skrg mak aku tnya, bila nak sambung study lagi? xpenah lagi bila nak kawin? :)

WDZiNT said...

liza:mak kamu soklan lebih advance dari mak saya..hee ;)

farah hairuddin said...

huhu..btol2!!agree sgt ngn soalan2 mak tuh...

tyra said...

sonok bace blog neh. . .:))
krgkan kontroversi tingkatkan prestasi. . . :))